Uitgeverij De Spellebaardier werd in 2019 opgericht door Andries Geldof naar aanleiding van de release van het gezelschapsspel 'De Reuzendans'.

Jarenlang rijpten verschillende spelconcepten in het hoofd van de bedenker Andries Geldof, maar in oktober 2018 werd het idee van een gezelschapsspel in thema van de Dendermonde Reuzenommegang omgezet in een eerste speelbaar prototype. 'De Reuzendans' was geboren en zal een spel worden waarbij de beleving van de reuzenstoet wordt overgebracht naar de speeltafel. Een eenvoudig spelbord met een parcours van straten en pleinen werd gecombineerd met speelkaarten waarmee je als speler je over het parcours kunt bewegen en elkaar kan uitdagen met een reuzendans. De keuze voor speelkaarten zorgde er voor de de geluksfactor beperkt bleef en dat alle spelers tot op het einde nog kans maken op de overwinning.

Na enkele maanden playtesten, met telkens opnieuw aanpassingen werden enkele concepten aan het spel toegevoegd, maar werden minstens evenveel aanpassingen uit het spel verwijderd en werd het spel drastisch ingekort. De basis van het spel bleef  echter overeind: de spelers konden zich voluit inleven in hun rol als dansende reus en het bleef een spannende strijd tot de laatste beurt.

Met de steun van Stad Dendermonde en Erfgoedcel Land Van Dendermonde had ik de middelen om het prototype verder uit te werken en de productie in gang te zetten om het tegen de Ros Beiaardommegang in 2020 klaar te hebben.

Illustrator Maarten De Schrijver zorgde ervoor dat 'De Reuzendans' de juiste look-and-feel kreeg.  Tom Delmé en Mathias Gezel van Jumping Turtles  Games ondersteunden het project op vlak van productie.

De lancering van het spel in maart 2020 viel echter wat ongelukkig door de opkomende Covid-19-pandemie en de Ros Beiaardommegang werd een jaar uitgesteld. 'De Reuzendans' raakte op korte tijd toch goed verspreid in Dendermonde en omstreken en zorgde in vele huiskamers voor de perfecte ontspanning en kon het gemis aan de échte reuzenommegang toch een beetje compenseren.

'De Reuzendans' is het eerste gezelschapsspel dat werd uitgebracht door uitgeverij De Spellebaardier, maar achter de schermen beginnen de volgende spelideeën al te ontkiemen.

Andries Geldof - De Spellebaardier (since 1988)

 

De naam 'Spellebaardier' is afgeleid van 'Hellebaardier'. Tijdens de Dendermonde ommegangen zijn de hellebaardiers de erewacht van het Ros Beiaard en de Gildereuzen. Als uitgeverij 'De Spellebaardier' trachten we tradities in ere om te zetten in een gezelschapsspel, waarbij de beleving centraal staat.

 

De hellebaardiers

In de Middeleeuwen hadden soldaten te voet het moeilijk om met gewone wapens, zoals zwaarden of bijlen, te strijden tegen machtige ridders te paard. Met het oog op de strijd voorzag men daarom verschillende soorten stokwapens voor voetvolk. Op stokken werden bovenaan mes- of bijlvormige elementen gemonteerd waarmee tegen ridders kon worden gevochten. Tot de opkomst van de vuurwapens was de hellebaard een veelvoorkomend gevechtsattribuut dat door de ‘hellebaardier’ werd gehanteerd om naar een aanvallende vijand te houwen of te steken.

In de Dendermondse ommegangen hebben de hellebaardiers een veel vreedzamere en nobelere functie. Zij vormen namelijk de erewacht van het Ros Beiaard (en de gildereuzen tijdens Katuit). Deze groep figuranten blijft tot het laatste ogenblik het Ros vergezellen tot het opnieuw voor tien jaar in zijn stal verdwijnt. (bron: https://www.rosbeiaard.be/product/2282/de-hellebaardiers)